top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıCemre Demirkaya Baykal

Gayrimenkul Hukuku

Güncelleme tarihi: 7 Ağu 2023


Türkiyede gayrimenkullere yapılan kira, zam ve kurallar.
Gayrimenkul Hukuku


Konut Kiralarına Getirilen %25’lik Kira Artış Oranı Sınırlamasının Süresi Uzatıldı!

Daha evvel yayımladığımız bültenimizde de ele aldığımız üzere, 2022 yılında Kanun’a konut kirası artış oranlarıyla ilgili bir geçici madde eklenmişti. Söz konusu madde uyarınca, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri (bu tarihler dahil) arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin %25’ini geçmemesi koşuluyla geçerli idi.
Değişiklik Kanunu ile Kanun’a, konut kirası artış oranlarıyla ilgili yeni bir geçici madde daha eklendi. Söz konusu maddede, 2 Temmuz 2023 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri (bu tarihler dahil) arasında yenilenen kira döneminde uygulanacak kira artış oranının, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin %25’ini geçemeyeceği öngörüldü. Bu çerçevede, konut kiralarındaki %25’lik kira artış oranı sınırlamasının süresi, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmış oldu.

Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının (“TÜFE”) %25’in altında kalması halinde, yapılacak kira artışı açısından TÜFE üst limit teşkil edecek.
Artış oranlarına ilişkin sınırlamalara uyulmaması halinde yapılan kira artışları, aşan miktar yönünden geçersiz olacak.
Bir kez daha altını çizmek isteriz ki %25’lik kira artış oranı sınırlaması, yalnızca konut kiraları açısından geçerli. Çatılı işyeri kiraları açısından kira artışının üst limitini, TÜFE teşkil etmekte.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page